DENIOS Finland
Kavallinmäki 15 A
Espoo
02710

Tel.: +358 20 735 4960
Email: info@denios.fi
Internet: www.denios.fi

Yleisimmät kysymykset IBC-kontteihin liittyen

Nykyään IBC-kontit ovat yksi yleisimmin teollisuudessa käytetyistä pakkaustyypeistä. Asiantuntijamme vastaavat nyt yleisimpiin meille esitettyihin IBC-kontteja koskeviin kysymyksiin.

Mielenkiintoisia faktoja IBC-säiliöistä

Mikä on IBC-kontti?

IBC on lyhenne sanoista Intermediate Bulk Container, ja sillä tarkoitetaan suuria säiliökontteja, joita käytetään nesteiden varastointiin ja kuljetukseen. IBC-säiliöt ovat teollisuudessa yleisimmin käytettyjä pakkauksia, koska niillä on monia etuja muihin säiliömuotoihin verrattuna. Ne hyödyntävät esimerkiksi tilaa erittäin hyvin, toisin sanoen IBC-kontissa voidaan varastoida suurempi määrä samassa tilassa kuin esimerkiksi tynnyreissä.

Tavallisesti IBC-kontit koostuvat kuution muotoisesta säiliöstä, joka on suojattu verkkohäkillä tai putkikehyksellä. Sen alla on kiinteä kuormalava, joka helpottaa kontin käsittelyä trukilla, pumppukärryllä tai pinoamisvaunulla.

Kuinka suuria IBC-kontit ovat?

IBC-kontteja on saatavana useita eri vakiokokoja ja -mittoja. Yleisimpien IBC-kokojen tilavuus on 600, 800 tai 1 000 litraa. Tilavuus puolestaan vaikuttaa IBC:n mittoihin. Tässä muutamia esimerkkejä:

Tilavuus (l) Ulkopituus (mm) Ulkoleveys (mm) Ulkokorkeus (mm)
600 / 640 1200 800 1000
800 / 820 1200 1000 1000
1000 1200 1000 1160

Paljonko IBC-kontti painaa?

IBC:n tyhjäpaino riippuu monista tekijöistä. Koon tai kapasiteetin lisäksi myös materiaalilla, josta IBC-säiliö ja siihen liittyvä kuormalava on valmistettu, on merkitystä. Esimerkiksi IBC, jossa on 1000 litran muovisäiliö, teräsputkikehikko ja muovilava, painaa noin 50 kiloa, kun taas kokonaan ruostumattomasta teräksestä valmistettu IBC voi painaa yli kolme kertaa enemmän, 160 kiloa. DENIOS-verkkokaupan teknisistä tiedoista löydät aina IBC-pakkausten painomäärittelyn.

Mitä IBC-konteissa kuljetetaan?

Klassisia IBC-kontteja käytetään nestemäisten aineiden (vedestä vaarallisiin aineisiin) varastointiin ja kuljetukseen. Periaatteessa myös vapaasti virtaavia aineita (ilman vaarallisten aineiden luokkaa), kuten jauhetta, granulaatteja ja irtotavaraa, voidaan kuljettaa IBC-konteissa, mutta erityiset siilokontit soveltuvat yleensä paremmin tähän tarkoitukseen. Niitä tarjotaan kuitenkin usein myös IBC-konttien nimellä.

Voiko IBC-kontteja käyttää vaarallisille aineille?

Periaatteessa IBC-kontit soveltuvat hyvin vaarallisten nesteiden kuljetukseen ja - jos muita lakeja ja määräyksiä noudatetaan - myös niiden varastointiin. Kaikki IBC-astiat eivät kuitenkaan automaattisesti sovellu kaikille vaarallisille aineille! On tärkeää valita IBC-astia, joka on valmistettu materiaalista, joka kestää kontissa säilytettävää ainetta ja soveltuu sille. Vaarallisten aineiden kuljetus yleisillä teillä, sisävesillä ja rautateillä on sallittu vain IBC-konteissa, joilla on UN:n hyväksyntä.

Optimaalisen IBC-kontin valinta

Millaisia IBC-kontteja on olemassa ja mistä voin hankkia IBC-kontteja?

Voit tilata IBC-kontteja kätevästi DENIOS-verkkokaupasta. Tarjoamme kattavan valikoiman monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Valikoimassamme on IBC-kontteja NW 150, 225 ja 400 täyttöaukoilla . Ulosmenoa varten on saatavana NW 50 (2") ja NW 80 (3") -vaihtoehdot.

Mikä IBC-säiliö sopii käyttötarkoitukseeni?

IBC-kontit ovat erittäin monipuolisia ja niitä voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin. Mallivaihtoehtoja on monia, jotka eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan ja varusteiltaan. Toiminnalliset vaatimukset määräävät IBC:n materiaalin, koon ja kuormalavan valinnan. Tärkeää: Jos haluat kuljettaa vaarallisia aineita yleisillä teillä, tarvitset IBC:n, jolla on UN-hyväksyntä vaarallisten aineiden kuljetukseen.

Nämä tekijät vaikuttavat IBC-materiaalin valintaan:

 • Kestävyys säilytettävää ainetta vastaan ja tarvittaessa soveltuvuus elintarvikkeiden säilyttämiseen
 • Räjähdyssuojausvaatimukset (esim. IBC Ex-mallissa, jossa on antistaattinen ulkokerros)
 • Palosuojavaatimukset (esim. ruostumattomasta teräksestä valmistetut IBC-pakkaukset ovat palonkestäviä 30 minuutin ajan - testattu BAM:n (Federal Institute for Materials Research and Testing) toimesta)
 • Mekaanisista tai lämpökuormituksista johtuvat erityisvaatimukset (esim. erityisen kestävä IBC, jossa on teräslevykotelo).

Nämä tekijät vaikuttavat IBC-kontin koon valintaan:

 • Kuinka paljon vaaditaan täyttökapasiteettia
 • Tilantarve/tilankäyttö

Puulavallisen IBC-kontin edut ja haitat

Edut
Kustannustehokas
Haitat
Vähemmän luja ja kestävä
Ei sovellu erityisille hygieniavaatimuksille eikä vaarallisille aineille (nesteiden imeytymisvaara)
Vaikea puhdistaa

Teräslavallisen IBC-kontin edut ja haitat

Edut
Erittäin kestävä ja vankka sekä mekaanisessa että lämpökuormituksessa
Soveltuu korkeisiin hygieniavaatimuksiin (elintarviketeollisuus tai vaaralliset materiaalit)
Helppo ja nopea puhdistaa
Haitat
Korroosion vaara

Muovilavallisen IBC-kontin edut ja haitat

Edut
Korkea kestävyys
Soveltuu korkeisiin hygieniavaatimuksiin (elintarviketeollisuus tai vaaralliset materiaalit)
Helppo ja nopea puhdistaa
Haitat
Hieman kalliimpi (mutta kestävä)

Komposiittilavallisen IBC-kontin edut ja haitat

Edut
Yhdistää molempien materiaalien (puu ja muovi) edut
Muoviset juoksuputket suojaavat kosteudelta ja mahdollisilta sienitartunnoilta.
Pidempi käyttöikä
Haitat
Suurempi omapaino

Voinko ostaa käytetyn IBC-säiliön epäröimättä?

IBC-säiliötä tarvitseva joutuu usein pohtimaan, ostaako hän uuden vai käytetyn? Loppujen lopuksi käytetty IBC on paitsi erityisen kustannustehokas myös resursseja säästävä ja ympäristöystävällinen valinta. Käytettynä ostaminen ei siis ole vaihtoehto vain yksityishenkilöille vaan myös teollisuudelle.

Jos haluat ostaa käytetyn IBC-säiliön, varmista, että se on kunnostettu ammattimaisesti. Vasta sen jälkeen voit olettaa, että IBC on tiivis ja riittävän toimiva. Yritysten, jotka työskentelevät vaarallisten aineiden parissa, on kiinnitettävä tarkkaa huomiota siihen, millä tavoin IBC on kunnostettu, ennen kuin ne ostavat käytetyn IBC-kontin. Monet alan toimijat puhdistavat ja käyttävät käytetyt sisäpakkaukset uudelleen. Tietyissä käyttötarkoituksissa tämä ei ole ongelma - esimerkiksi jos käytettyä IBC-säiliötä halutaan käyttää vain käyttöveden toimittamiseen tai vastapainona. Turvallisuussyistä niissä ei kuitenkaan enää saa säilyttää tai kuljettaa vaarallisia aineita. Tässä tapauksessa kannattaa valita uudet tuotteet tai ostaa kunnostettuja IBC-astioita DENIOSilta, koska niissä yhdistyvät kunnostuksen edut ja optimaalinen turvallisuus vaarallisten aineiden säilytykseen:

DENIOS-valikoiman kunnostetuissa IBC-säiliöissä kaikki tuotteen kanssa kosketuksiin joutuvat osat ovat uusia (esim. sisäsäiliö ja kierrekorkki), joten niitä voidaan käyttää turvallisesti vaarallisten aineiden kuljetukseen. Tukikehikko ja kuormalava ovat käytettyjä, ja ne on puhdistettu sekä testattu ammattimaisesti. Tässä yhdistyvät korkein mahdollinen tuoteturvallisuus uusien sisäpakkausten avulla ja resurssien säästäminen käyttämällä puhdistettuja ja testattuja tukikehikkoja ja kuormalavoja.

IBC-konttien käsittely ja kuljetus

Kuinka korkealle IBC-kontteja voidaan pinota?

Jos haluat pinota IBC-kontteja, sinun on ensin tarkistettava, soveltuvatko ne tähän tarkoitukseen. On tärkeää, että IBC:ssä on niin sanottu "pesällinen" kuormalava. Tunnistat sen alapuolella olevasta syvennyksestä, joka sopii alla olevan säiliön ritilän sisään. Tämä takaa vakauden IBC-kontteja pinottaessa. IBC-säiliöitä ei saa pinota, jos niissä ei ole sisäkkäistä kuormalavaa. Vaurioituneet IBC-kontit eivät myöskään välttämättä enää anna turvallista tukea, eikä niitä saa pinota. Pääsääntöisesti vain samankaltaisia IBC-pakkauksia saa pinota päällekkäin. Yleensä IBC-kontin merkinnät myös osoittavat saako kyseisiä kontteja pinota vai ei.

IBC-kontteja ei saa missään tapauksessa pinota, jos:

 • niissä ei ole pinoamiskelpoisia kuormalavoja
 • niiden rakenne on keskenään erilainen
 • säiliö tai sitä ympäröivä kehys on ruostunut tai epämuodostunut

IBC-konttien suurin pinoamiskorkeus riippuu muun muassa siitä, haluatko säilyttää IBC:tä paikoillaan (staattinen kuorma) vai kuljettaa sitä esimerkiksi kuorma-autossa (dynaaminen kuorma). Nyrkkisääntö paikallaan säilytyksessä on, että voit pinota enintään 4 IBC-konttia päällekkäin. Sallittu pinoamiskorkeus kuljetettaessa riippuu IBC:n sisällön tiheydestä.

Tilanne Sallittu IBC-konttien pinoamiskorkeus
Staattinen kuormitus (seisova IBC-varasto) Enintään 4-kertainen
Dynaaminen kuormitus (kuljetus), sisällön tiheys < 1.4 Enintään 2-kertainen
Dynaaminen kuormitus (kuljetus), sisällön tiheys > 1,4 Enintään 1-kertainen
i

Huomio: Nämä tekniset tiedot ovat vain esimerkkejä, ja ne voivat vaihdella IBC-kontin valmistajan mukaan! Tarkista joka tapauksessa valmistajan tekniset tiedot ja/tai ota yhteyttä valmistajaan.

Mitä lisävarusteita IBC-säiliöihin on saatavana?

DENIOS-verkkokaupasta löydät laajan valikoiman lisävarusteita, jotka tekevät IBC-konttien käsittelystä entistä turvallisempaa ja tehokkaampaa: IBC-kannen avaajasta sopiviin pumppuihin ja sekoittajiin sekä IBC-lämmityspeitteisiin, esimerkiksi aineiden säilyttämiseksi jäätymättömänä tai niiden pitämiseksi vakiolämpötilassa.

Millainen pumppu sopii IBC-säiliöille?

IBC-säiliöihin tarkoitettujen pumppujen on sovittava IBC-kontin aukossa olevaan kierteeseen sekä oltava sopivan syvyisiä ja suunniteltu riittävän suurille pumppausmäärille. Jotta suurempien volyymien pumppaaminen IBC:stä olisi mahdollisimman tehokasta ja ergonomista, on järkevää käyttää sähkö- tai paineilmakäyttöistä pumppua. Käsipumput soveltuvat vain rajoitetusti pienempien määrien satunnaiseen pumppaamiseen IBC-pakkauksista. Koska sopivan IBC-pumpun valinta riippuu monista muista tekijöistä, suosittelemme tutustumaan pumppujen valintaa koskevaan ohjeistukseemme.

Miten IBC-kontteja kuljetetaan turvallisesti yrityksen alueella?

IBC-kontti on parhaimmillaan yrityksen toimialueen sisäisissä kuljetuksista sen helpon käsiteltävyyden ansiosta. Koska se seisoo suoraan kuormalavalla, sitä voidaan kuljettaa vaivattomasti trukilla tai haarukkavaunulla. Tarkista aina IBC-astia vaurioiden varalta ennen kuljetusta ja varmista, että kaikki kontin aukot on suljettu tiiviisti. Huomioi, että vaarallisten aineiden vuotoriski kasvaa aina, kun IBC-astiaa joudutaan siirtämään - esimerkiksi varastoitaessa ja noudettaessa. Pidä aina vuodontorjuntavälineet käsillä kaiken varalta. Voit esimerkiksi kuljettaa trukissa tilaa säästävää helposti mukana kulkevaa vuodontorjuntalaukkua.

Mitä on huomioitava, kun vaarallisia aineita kuljetetaan IBC-konteissa yleisillä teillä?

Kun kuljetat IBC-kontteja yleisillä teillä, sinun on aina varmistettava, että kuorma on hyvin kiinnitetty. Varastoidun nesteen tiheydestä riippuen IBC-pakkauksia ei ehkä saa pinota päällekkäin kuorma-autoon tai niitä saa pinota vain rajoitetusti. Jos haluat kuljettaa vaarallisia aineita IBC-konteissa yleisillä teillä, voit käyttää vain UN-kuljetusluvalla merkittyjä IBC-kontteja. Tiettyjä kuljetusmääriä suuremmissa määrissä kuljettaja tarvitsee lisäksi vaarallisten aineiden kuljettajaluvan. Varmista, että IBC on hyväksytty ja merkitty oikein ADR-määräysten mukaisesti. Lisätietoa IBC-kontteja koskevista ADR-määräyksistä löydät esimerkiksi TUKESin oppaasta "VAK-säiliöiden ja pakkausten vaatimustenmukaisuus". Hätätilanteita varten voit kuljettaa autossa esimerkiksi imeytystarvikepakkausta, jolla voit rajata ja imeyttää pienemmät nestevuodot.

Huom: Rajoitettu käyttöikä!

Muovisia IBC-kontteja saa käyttää vaarallisten aineiden kuljetukseen enintään viiden vuoden ajan valmistuspäivästä (ADR). Sertifioidun yrityksen on tehtävä ensimmäinen välitarkastus 2,5 vuoden kuluttua. Erityisen vaarallisille aineille voidaan määrätä myös lyhyempi käyttöaika.

Myös ruostumattomasta teräksestä valmistetuilta IBC-pakkauksilta vaaditaan ADR-testit 2,5 vuoden välein. Toisin kuin muovisissa IBC-pakkauksissa, niissä ei kuitenkaan ole yleistä viimeistä käyttöpäivää. ADR-testit on dokumentoitava IBC-kontin merkintäkyltissä.

Vaarallisten aineiden varastointi IBC-säiliöissä

IBC-konteissa tapahtuvaa varastointia koskeva lainsäädäntö ja ohjeistukset?

Vaarallisia aineita koskevassa lainsäädännössä IBC-säiliö on niin sanottu "siirrettävä säiliö" (säiliö, jota ei ole rakennettu tai asennettu kiinteästi, vaan joka on siirrettävissä). Vaarallisia aineita sisältävä IBC-kontti tulee sijoittaa valuma-altaan päälle tai säilytyspaikan on oltava muulla tavoin eristetty vuotojen varalta. Lisäksi tulee huomioida IBC-kontin sisältämän aineen ominaisuudet, esim. helposti syttyvä aine. Lisätietoa IBC-konttien varastoinnista ja säilytyksestä löydät TUKESin oppaasta "Vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi".

Miten vaarallisia aineita voidaan säilyttää turvallisesti IBC-pakkauksissa?

Vaarallisten aineiden turvallinen varastointi IBC-pakkauksissa edellyttää valuma-altaita tai muuta järjestelyä, millä varmistetaan, ettei vaarallisia aineita pääse ympäristöön täyttöprosessien, vuotojen tai vaurioiden aikana. DENIOS-verkkokaupasta löydät maailman laajimman valikoiman tuotteita vaarallisten aineiden varastointiin IBC-pakkauksissa:

Valuma-altaat IBC-konteille

Valuma-altaat ovat perinteinen ja turvallinen ratkaisu vaarallisten aineiden varastointiin. Valikoimastamme löydät valuma-altaat jopa 10 IBC-kontin varastointiin.

Tutustu IBC-valuma-altaisiin

Varastohyllyt IBC-konteille

Vaarallisten aineiden hyllystöt mahdollistavat IBC-pakkausten varastoinnin useilla varastotasoilla. DENIOS tarjoaa ratkaisuja jopa 6 IBC:lle.

Tutustu IBC-varastohyllyihin

Varastokaapit IBC-konteille

Vaarallisten aineiden varastokaapeissa voidaan säilyttää 1 tai 2 IBC-astiaa. Lukittavat kaapit soveltuvat myös ulkokäyttöön.

Tutustu IBC-varastokaappeihin

Varastokontit IBC-säiliöille

DENIOS-vaarallisten aineiden varastokontit mahdollistavat jopa 18 IBC-astian turvallisen varastoinnin palosuojauksella tai ilman. Tarvittaessa toteutamme yksilölliset ratkaisut myös isommalle tarvittavalle kapasiteetille.

Tutustu IBC-varastokontteihin

Miten vaarallisia aineita sisältävät IBC-pakkaukset on merkittävä?

Vaarallisia aineita sisältävien IBC-säiliöiden on oltava merkitty etu- ja takapuolelta GHS / CLP-asetuksen mukaisilla selvästi näkyvissä ja luettavissa olevilla merkinnöillä. Tämä on ehdottoman välttämätöntä, jotta kaikki yrityksessä varastoitavat vaaralliset aineet voidaan tunnistaa selkeästi ja jotta niitä voidaan käsitellä asianmukaisesti. Kun nestettä dekantoidaan alkuperäisestä säiliöstä muihin säiliöihin (esim. IBC-säiliöihin), ne on merkittävä samalla tavalla kuin alkuperäinen säiliö. IBC:n vaadittuihin merkintöihin kuuluvat:

 • Aineen tai seoksen tunnistetiedot
 • Vaarakuvamerkit ja niihin liittyvät merkkisanat
 • Vaaralausekkeet (H-lausekkeet)
 • Turvallisuusohjeet (P-lausekkeet)
 • Valmistaja, maahantuoja tai toimittaja
Autamme sinua mielellämme!

Puhelimitse, sähköpostitse tai verkkosivujemme chatissa- autamme ja neuvomme sinua mielellämme. Ota meihin yhteyttä!

Ilmainen konsultaatio 020 735 4960

Lisää aiheesta

Ladataan…
i

Tekninen informaatio tällä sivulla on valmisteltu huolellisesti ja parhaan tietomme ja uskomme mukaan. Kuitenkaan DENIOS Oy ei voi antaa mitään takuuta tai ottaa vastuuta ajankohtaisuudesta, oikeellisuudesta tai täydellisyydestä lukijaa tai kolmatta osapuolta kohtaan sopimuksellisesti tai laillisesti. Tietojen ja sisällön käyttö omaan tai kolmannen osapuolen tarkoituksiin on siis omalla vastuulla. Joka tapauksessa noudata paikallista ja voimassa olevaa lakia.

Valikko
Kirjaudu sisään
OstoskorisiLisätty ostoskoriin
Ostoskoriin
Autamme mielellämme!

Tavoitat meidät arkisin klo 8-16 numerosta 020 735 4960 tai myynti@denios.fi.

Tarkemmat yhteystietomme löydät täältä.