Palavia nesteitä varastoivien yritysten on noudatettava erityisiä varastointivaatimuksia. Riskit ovat huomattavat, sillä nämä nesteet voivat helposti syttyä tuleen ja aiheuttaa huomattavia vahinkoja. Tästä oppaasta saat kaikki tärkeät tiedot siitä, miten voit vähentää palavien nesteiden aiheuttamia riskejä ja mihin sinun on kiinnitettävä huomiota niitä varastoidessasi.
Palavien nesteiden suuren vaarapotentiaalin vuoksi niiden varastointia säännellään tiukasti, ja sitä on hoidettava ammattilaisten toimesta.
Palavat nesteet on aina varastoitava siten, etteivät ne aiheuta vaaraa ihmisille, eläimille tai ympäristölle.
Varastoitavasta määrästä riippuen tietyt varastotilat ovat pakollisia palaville nesteille. Näitä tiloja kutsutaan vaarallisten aineiden varastokonteiksi.
Lisäksi on annettu säännöksiä asianmukaisista varastosäiliöistä.
Palavat nesteet luokitellaan vaarallisiksi aineiksi. Ne ovat seoksia tai liuoksia, joiden leimahduspiste on enintään 100 °C ja höyrynpaine 50 °C:ssa enintään 3 bar. Leimahduspisteen lisäksi palavilla nesteillä on usein myös myrkyllisiä, haitallisia ja ympäristölle haitallisia ominaisuuksia.
Määritelmä: Kaikki nesteet, jotka palavat itsestään syttymisen jälkeen ilmassa, katsotaan syttyviksi.
Palavien aineiden asianmukainen varastointi on ratkaisevan tärkeää turvallisuuden varmistamiseksi erilaisissa ympäristöissä. Palavien aineiden varastoinnissa erotetaan toisistaan aktiivinen ja passiivinen varastointi.
Aktiivisella varastoinnilla tarkoitetaan palavien nesteiden varastointia säiliöissä tai muissa siirrettävissä astioissa, joita käytetään sekä nesteen välittömään keräämiseen että ylijäämämateriaalin keräysastiointiin.
Palavien nesteiden passiivisella varastoinnilla tarkoitetaan palavien nesteiden turvallista varastointia kuljetussäiliöissä, jotka ovat vaarallisia aineita koskevien säännösten mukaisia. Nämä säiliöt on suljettava tiiviisti varastoinnin aikana. Säiliöitä ei saa avata niiden täyttämiseksi tai tyhjentämiseksi tai muusta syystä tapahtuvaksi käsittelyksi.
Suomessa palavien aineiden varastointia säätelevät useat lait, asetukset ja standardit, joiden tarkoituksena on varmistaa turvallisuus sekä ympäristön ja ihmisten suojelu. Keskeisiä säädöksiä ja määräyksiä ovat muun muassa seuraavat:
1. Pelastuslaki (379/2011)
Pelastuslaki asettaa vaatimuksia yleisestä paloturvallisuudesta. Sen mukaan rakennusten ja tilojen omistajien sekä haltijoiden on huolehdittava riittävistä turvallisuusjärjestelyistä palavien aineiden varastoinnissa ja käsittelyssä.
2. Ympäristönsuojelulaki (527/2014)
Ympäristönsuojelulaissa määritellään vaatimuksia vaarallisten aineiden käsittelylle ja varastoinnille, jotta voidaan estää maaperän, vesistöjen ja ilman saastuminen.
3. Kemikaalilaki (599/2013)
Kemikaalilaki kattaa vaarallisten kemikaalien varastoinnin ja käytön. Sen mukaan palavien kemikaalien varastoinnin turvallisuusvaatimukset vaihtelevat aineen vaarallisuusluokituksen ja määrän mukaan.
4. Valtioneuvoston asetukset
a) Vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta (685/2015)
Tämä asetus määrittelee tarkemmat vaatimukset palavien aineiden käsittelylle ja varastoinnille. Se sisältää esimerkiksi:
varastotilojen vaatimukset
palo- ja räjähdyssuojausjärjestelyt
tiloihin pääsyn rajoitukset
b) Rakennusten paloturvallisuus (848/2017)
Asetus koskee rakennusten rakenteellista paloturvallisuutta ja sisältää määräyksiä muun muassa palavien aineiden varastotilojen eristämisestä.
5. Suomen standardit (SFS)
Palavien aineiden varastointiin liittyvät standardit, kuten SFS-EN 14470, koskevat esimerkiksi kemikaalikaappien ja säiliöiden teknisiä ominaisuuksia.
Keskeiset vaatimukset palavien aineiden varastoinnille
Ilmoitusvelvollisuus: Jos varastoidaan suuria määriä vaarallisia aineita, siitä on ilmoitettava pelastusviranomaisille ja mahdollisesti Tukesille.
Erilliset varastot: Palavat aineet on usein varastoitava erillisessä, paloturvallisessa tilassa tai kaapissa.
Merkinnät ja turvajärjestelyt: Varastotilat on merkittävä selkeästi, ja niiden yhteydessä on oltava tarvittavat turvallisuusvälineet, kuten palosammuttimet ja vuotosuojat.
Kapasiteettirajat: Tiloissa saa varastoida vain lain ja asetusten määrittämiä määriä aineita.
Ilmanvaihto: Riittävä ilmanvaihto on varmistettava räjähdysvaaran ehkäisemiseksi.
Koulutus ja ohjeistus: Henkilökunnalle on annettava riittävä opastus aineiden turvallisesta käsittelystä ja varastoinnista.
Työskentelytiloissa palavien nesteiden varastointi on rajoitettava päivittäisen toiminnan edellyttämään määrään (vuorokausi- tai työvuorotarpeet). Määrät, jotka ylittävät päivittäisen tarpeen, on varastoitava erityisiin varastotiloihin tai varastohuoneisiin. Poikkeus tästä säännöstä on sallittu vain, jos varastointiin käytetään turvakaappia.
Palavat nesteet on varastoitava suljetuissa pakkauksissa ja säiliöissä, jotka estävät sisällön tahattoman vuotamisen. Vuodon estämiseksi on noudatettava erityistä varovaisuutta: Hauraat säiliöt eivät saa vaurioitua tai pudota vahingossa.
Seuraavia tilavuuksia ei saa ylittää:
Enintään 2,5 litraa säiliötä kohti hauraiden säiliöiden osalta
Enintään 10 litraa säiliötä kohti ei-särkyvien säiliöiden osalta
Säilytyslaitteen materiaalin on oltava varastointiin soveltuvaa. Tämä tarkoittaa seuraavaa: Karheat ja helposti syttyvät pinnat eivät ole sopivia. Vuodon sattuessa on oltava käytössä järjestelmät, joilla vuotavat aineet voidaan välittömästi tunnistaa ja kerätä talteen. Valuma-altaan on oltava vähintään suurimman säiliön tilavuuden suuruinen.
Varoitus: Tyhjiä, puhdistamattomia säiliöitä on myös käsiteltävä samoin turvallisuusvarotoimin kuin täytettyjä säiliöitä.
Erityisesti palaville nesteille tarkoitetut varastotilat on suunniteltu erillisiksi palosuojaosastoiksi, jotta laitoksessa voidaan varastoida myös suurempia määriä.
Vaarallisia aineita koskevissa asetuksissa asetetaan varastotiloille tiukempia vaatimuksia työntekijöiden, kolmansien osapuolten ja ympäristön turvallisuuden varmistamiseksi.
Vaarallisten aineiden varastotilojen tulee olla rakenteellisesti turvallisia, paloturvallisia ja kemikaalien aiheuttamat riskit huomioon ottavia.
On tärkeää noudattaa palo-osastointia, varastointirajoituksia ja ilmanvaihdon vaatimuksia.
Varastotilat on merkittävä asianmukaisesti, ja vuotojen hallintaan on varauduttava.
Kaksoisrunkorakenteiset paloturvakonttimme tarjoavat turvallisen F 90 -palosuojauksen sisältä ja ulkoa ja täyttävät siten korkeimmat turvallisuusstandardit.
Erityisen turvakaapin sijoittaminen työalueelle on sallittua vaarallisten aineiden kuljetusreitin lyhentämiseksi. Nämä kaapit eivät vaadi omaa valaistusta. Sen sijaan huoneen valaistuksen on oltava riittävän voimakas, jotta kaapin sisäpuoli valaistaan hyvin. Materiaalin on sovelluttava kyseisten aineiden säilytykseen.
Turvakaappien on oltava:
palonkestäviä,
niissä on oltava itsesulkeutuvat ja lukittavat ovet,
varustettu sisäpuolella olevalla valuma-altaalla,
varustettu sopivalla ilmanvaihtojärjestelmällä (ilmastointi ja tuuletus) ja
varmistettava, että ne eivät muodosta ylimääräistä palonlähdettä 90 minuuttiin tulipalon sattuessa.
Palavien nesteiden epäasianmukainen varastointi voi johtaa tulipaloihin ja räjähdyksiin, jotka aiheuttavat omaisuusvahinkojen lisäksi myös työntekijöiden terveyden vaarantumisen.
Tämän välttämiseksi seuraavat varastointipaikat - mukaan lukien lyhytaikainen varastointi - eivät ole sallittuja:
Liikenne ja poistumisreitit
Alueet, joilla voi esiintyä voimakasta kuumenemista tai hallitsematonta leviämistä
Tilat, jotka ovat pääasiassa työntekijöiden käytössä, kuten pesuhuoneet tai taukotilat
Vaarallisia aineita saa varastoida vain asianmukaisissa paikoissa. Seuraavassa kerrotaan, mitä rajoituksia sovelletaan varastointiin rakennuksissa, ulkona ja kotitalouksissa.
Palavien, helposti syttyvien ja erittäin helposti syttyvien nesteiden varastointi työtiloissa on sallittua vain, jos se on sopusoinnussa vakuutettujen henkilöiden suojelun kanssa. Lisäksi varastoinnin on tapahduttava erityisissä tiloissa, jotka vastaavat tekniikan tasoa.
Stadler Fahrzeuge AG on yli 6 vuosikymmenen ajan toiminut matkustajaliikenteeseen tarkoitettujen raideliikenteen kalustoyksikköjen valmistajana. Zürichissä perustetulla Stadlerilla on nykyään laaja toimipisteverkosto Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Altenrheinissä (St. Gallenin kantonissa) sijaitsevaa tehdasta pidetään kaksikerroksisten junayksikköjen huippuosaajana. Siellä valmistetaan myös raitiovaunuja Sveitsin markkinoille. Tuotannossa käytetään säännöllisesti syttyviä nesteitä, joiden on oltava nopeasti saatavilla.
Luonnollinen ilmanvaihto riittää yleensä ulkovarastoinnille. Palontorjuntaa varten määrätyt suojaetäisyydet perustuvat kuljetettavien säiliöiden ulkorajoihin:
Kokonaisvarastointimäärä yli 200 kg ja alle 1 000 kg - etäisyys rakennuksesta vähintään 5 metriä
Kokonaisvarastointimäärä vähintään 1000 kg - etäisyys rakennuksesta vähintään 10 metriä
Ulkona olevat säiliöt on varustettava laitteilla, jotka voidaan sulkea tai kytkeä pois päältä veden poistamiseksi, ja niitä saa käyttää vain tähän tarkoitukseen. Sulkulaitteiden on oltava toiminnassa myös tulipalon sattuessa. Viemärit ovat yleensä kiellettyjä. Pilaantuneet vedet on käsiteltävä lakisääteisten vesimääräysten mukaisesti.
Yksityisellä sektorilla ihmiset pyrkivät yleensä pitämään polttoainetta, olipa se sitten bensiiniä tai dieseliä, rajoitetusti varastossa. On kuitenkin olemassa selkeästi määritellyt rajat. Enintään 100 neliömetrin suuruisissa autotalleissa saa säilyttää enintään 20 litraa bensiiniä tai dieseliä. Säilytykseen suositellaan muovisäiliöiden sijasta metallikanistereita. Tämä 20 litran raja koskee myös varastointia kellareissa, jos ne soveltuvat tähän tarkoitukseen. Tämä tarkoittaa, että lattian lähellä on oltava riittävä ilmanvaihto.
Palontorjunnalla on ratkaiseva merkitys palavien nesteiden käsittelyssä, jotta voidaan estää vaarallisten kaasuseosten muodostuminen ja syttyminen tai jopa räjähdykset. Tätä riskiä torjutaan käyttämällä ilmanvaihtojärjestelmiä, jotka tuottavat jatkuvasti raitista ilmaa ja estävät näin kaasujen kertymisen. Jos tällaisten ilmaseosten muodostumista ei voida täysin estää, räjähdysvaaralliset alueet on rajattava selvästi.
Jotta vaarallisten - erityisesti nestemäisten - aineiden huomaamaton kulkeutuminen aukkoihin tai kuiluihin voidaan estää, on tärkeää tiivistää saumat ja halkeamat huolellisesti tai käyttää esteitä niiden leviämisen estämiseksi. DENIOS tarjoaa vuotoaltaita sekä vuotosuojapuomeja, tiivistystulppia, tiivistysaineita ja vuotojen keräystasoja hätätilanteita varten. Lisäturvallisuuden takaamiseksi DENIOS on kehittänyt SpillGuard®-vuotohälytysjärjestelmän, joka antaa akustisen varoituksen vuodon sattuessa.
Jos vaarallisia aineita pääsee vahingossa ympäristöön esimerkiksi säiliön rikkoutuessa, suuria altistumistasoja ei voida sulkea pois. Osana henkilökohtaista suojavarustusta on pidettävä valmiina sopivia suojakäsineitä sekä imeytystarvikkeita aineiden turvallista imeytymistä varten.
Tärkeää: On erittäin tärkeää, että kaikki palavien aineiden kanssa työskentelevät työntekijät saavat säännöllisesti erityistä turvallisuuskoulutusta.
Lainsäädännön vaatimusten noudattaminen palavien nesteiden käsittelyssä ja varastoinnissa on olennaisen tärkeää, mutta ei ainoa ratkaiseva tekijä. Yhtä tärkeää on kaikkien palavia aineita käsittelevien henkilöiden jatkuva vastuullinen toiminta. Koska vakavan tulipalon riski on suuri, jopa hetkellisellä huolimattomuudella tai laiminlyönnillä voi olla vakavia seurauksia.
Tekninen informaatio tällä sivulla on valmisteltu huolellisesti ja parhaan tietomme ja uskomme mukaan. Kuitenkaan DENIOS Oy ei voi antaa mitään takuuta tai ottaa vastuuta ajankohtaisuudesta, oikeellisuudesta tai täydellisyydestä lukijaa tai kolmatta osapuolta kohtaan sopimuksellisesti tai laillisesti. Tietojen ja sisällön käyttö omaan tai kolmannen osapuolen tarkoituksiin on siis omalla vastuulla. Joka tapauksessa noudata paikallista ja voimassa olevaa lakia.
Tavoitat meidät arkisin klo 8-16 numerosta 020 735 4960 tai myynti@denios.fi.
Tarkemmat yhteystietomme löydät täältä.