Lentoturvallisuuden kehittäminen Qatarissa

Lämmitettävä testikammio Qatariin

DENIOS auttaa qatarilaisia parantamaan lentoturvallisuutta: hätäliukumäkien kestävyyttä testataan Dohan kansainvälisellä lentokentällä altistamalla ne äärimmäisille lämpötilavaihteluille.

Matkustajalentokoneiden hätäliukumäki on hieno keksintö, jota ei kuitenkaan toivoisi koskaan tarvittavan. Harvoin liukumäkiä onneksi käytetäänkään, eivätkä useimmat matkustajat ole sellaista koskaan nähneet. 

 

Hanke ja siihen liittyneet haasteet: 

Lentokoneen tyypistä riippuen hätäliukumäkeä säilytetään joko oviaukon alla tai koneen alarungossa. Hätäliukumäet altistuvat yhtä rajuille lämpötilavaihteluille kuin itse konekin – nousuissa ja laskuissa koettelevat aavikkokentän kuumuus ja 15 000 metrin lentokorkeudessa äärimmäinen kylmyys. Tästä syystä hätäliukumäkiä on tärkeää testata todellista tilannetta vastaavissa olosuhteissa. Qatar Airways tilasi oman kalustonsa hätäliukumäkien vuotuista toimintatestausta varten DENIOKSELTA olosuhdekammion, jossa on mahdollista saada aikaan 80 asteen lämpötilaerot. Lämpötilojen vaihteluväli testiolosuhteissa on -20...+60 astetta. 

Hätäliukumäki saadaan avautumaan hätätilanteissa nopeasti paineilman avulla. Testeissä selvitetään, avautuuko liukumäki vaaditussa ajassa. Liukumäki altistetaan ensin olosuhdekammiossa vuorotellen kummallekin äärilämpötilalle ja sen jälkeen testataan avautumisnopeus.

 

Ratkaisu:

DENIOKSEN suunnitteleman ja valmistaman olosuhdekammion koko on noin 8 neliömetriä. Hätäliukumäet kuumennettiin ensin +60 asteeseen ja jäähdytettiin sitten -20 asteeseen. Näin suuret lämpötilaerot olivat mahdollisia, koska DENIOKSEN kammion eristeenä on vain korkean eristysarvon omaavia materiaaleja. Erittäin suorituskykyisessä olosuhdekammiossa on sisäyksikkö ja sen ulkopuolelle kiinnitetty kompressori. Kompressori on koteloitu rakenteellisista syistä ja melutason alentamiseksi. Haihdutin on sijoitettu katolle. Kammion ovet pysyvät auki magneettisen mekanismin avulla. Karmit ovat lämmitettävät, koska -20 asteen lämpötilassa ovet jäätyisivät muuten kiinni. Sisällä olevien lämpötila-anturien tuottama mittausdata auttaa pitämään kammion lämpötilan tasaisena. Hallintaohjelmisto on sijoitettu ulkoiseen kytkinkaappiin. Lisäksi kammiossa on LED-valaistus sekä kattoon asennettu ylipaineluukku siltä varalta, että hätäliukumäki aukeaa vahingossa kesken altistustestin.

 

Tulokset ja hyödyt: 

DENIOKSELLA on vahvaa termoteknistä osaamista, ja tällä kertaa sen tuloksena syntyi äärilämpötilat mahdollistava olosuhdekammio. Persianlahdelle toimitettu lämmitettävä kammio auttaa tekemään lentämisestä entistä turvallisempaa. DENIOS hyödynsi hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa monikymmenvuotista kokemustaan termoteknisissä sekä palo- ja räjähdysvaaran torjuntaan liittyvissä ratkaisuissa.

Toteutuksessa oli mukana koordinoinnista vastannut Franke Care System Middle East, jolla on haarakonttori Dohassa Qatarissa. Frankella oli tarvittavat paikalliset kontaktit ja kokemusta hankkeiden läpiviemisestä Lähi-idässä.